Hangi Kapı Nasıl Boyanır?

Ev dekorasyonu ya da yenilemesi yapılırken, iç kapıların boyanması da mutlaka listeye eklenmelidir. Çünkü bu kapılara yapılan ufak dokunuşlar sayesinde ev olmadığı kadar yenilenmiş ve daha ferah görünmektedir. İç kapılarda yapılan boyama işlemleri kapıların değiştirilmesine kıyasla da daha az bir bütçeyle yapılabilmektedir. Evin iç kapı boyamalarında doğru teknik kullanıldığında ustaya gerek yoktur. Bu sebeple de hangi kapı modelinin nasıl boyanması gerektiği, boyama işlemi öncesinde dikkatli bir şekilde araştırılmalıdır.

Hangi Kapı Nasıl Boyanır?
İçerik Başlıkları

İç Kapı Boyama Teknikleri

Evinin iç kapılarını kendisi boyamak isteyenler için önerilebilecek 3 farklı teknik bulunmaktadır. Bu teknikler sırasıyla; rulo veya fırça kullanımı, basınçlı tabanca kullanımı ve daldırma yöntemleridir. Rulo ve fırça tamamen kol gücüne dayalı bir boyama tekniğidir. Bu teknik kullanılırken, kapı üzerinde herhangi bir süsleme varsa, bunların kapatılması gerekmektedir. Fırça ve ruloyla yapılan kapı boyamaları genellikle uzun süren ve yorucu işlemlerdir.

Basınçlı tabanca ile yapılan kapı boyama işlemleri hem maliyet hem de zamandan kazanım sağlamaktadır. Tabancalarla yapılan boyama işlerinde de tıpkı rulo tekniğinde olduğu gibi süslemelerin kapatılması gerekmektedir. Ayrıca tabanca kullanılarak boyanan kapı ile tabanca arasında da belli bir mesafe bulunması gerekmektedir. Aksi taktirde kapı üzerinde istenenden daha kalın bir boya katmanı meydana gelmektedir.

Daldırma yöntemi genellikle profesyonel işçiler tarafından yapılmaktadır. Diğer iç kapı boyama tekniklerine kıyasla da daha zor ve pahalıdır. Bu teknikte, yerinden sökülen kapı, boya kalıplarının içerisine daldırılmaktadır.

Kapı Boyama İpuçları

İç kapılar boyamadan önce yapılacak bazı hazırlıklar sayesinde kapının yeni görüntüsü canlandırılabilmektedir. Bu kapsamda yapılabilecek ilk şey kapı yüzeyini zımparalamaktır. Zımpara yapmak, kapı yüzeyinin pürüzsüz görünmesine yardımcı olmaktadır. Bu işlem için ise ince ya da orta zımpara kağıdı kullanılabilmektedir. Kapı yüzeyinin nemlendirilmesi de kullanılabilecek bir diğer boyama ipucudur. Kapı yüzeyini bir bez yardımıyla hafifçe nemlendirmek, boyanın kuruma süresini azaltmaktadır. Bunun yanı sıra boya esnasında kullanılan rulo ve fırça izlerini de kapatmaya yardımcı olmaktadır. Doğru boya seçimi ise en önemli noktayı oluşturmaktadır. Bu kapsamda iç kapının türüne göre boya seçilmesi gerekmektedir.

kapı boyama teknikleri 1 kapı boyama teknikleri 2 kapı boyama teknikleri 3 kapı boyama teknikleri 4

Ahşap İç Kapılar İçin Boyama Teknikleri

Ahşap iç kapı boyaması, tüm kapı çeşitleri arasında en uğraştırıcı işlemdir. Çünkü ahşap kapıların boyanmasında hem özel malzemeler gerekmekte hem de cila ve vernik durumları kontrol edilmektedir. Ahşap kapı boyaması için yapılması gereken ilk şey, kapı malzemesine uygun bir boya almaktır. Ahşap kapılara uygun boyalar genellikle nalburlardan alınabilmektedir. Boya alındıktan sonra ise kapı özelliklerinin incelenmesi gerekmektedir. Örneğin ahşap kapıda cila varsa bunun zımparalanması ya da kapıda vernik varsa bunun kaldırılması gerekmektedir. Tüm işlemler yapıldıktan sonra ahşap kapıyı boyamaya başlanmaktadır.

Ahşap kapı, boyanmak istenenden daha koyu bir renge sahipse bu durumda boyama işleminin tekrar edilmesi gerekmektedir. Ahşap kapılarda 3 tekrara kadar boyama işlemi yapılabilmektedir.

iç kapı boyama dış kapı boyama dış kapı boya iç ahşap kapı boyama

Amerikan Kapıların Boyanması

İç mekanlarda oldukça fazla kullanılan Amerikan kapıların boyanma işlemi oldukça kolay ve hızlıdır. Amerikan kapılar istenilen renge rahatlıkla boyanabilmektedir. Ancak bu kapı türlerinde boyama işlemi yaparken su bazlı boyaların kullanılması tavsiye edilmektedir. Su bazlı kapı boyaları kokusuzdur ve sonrasında sararma gibi renk atmaları da oluşturmamaktadır.

iç kapısı boyama püskürtme ile kapı boyama 1 iç oda kapısı boyama ahşap kapıların boyanması

Vernikli Kapıların Boyanması

Kapı ve mobilyalarda yapılacak boya işlemlerinde ürünün vernikli olup olmadığı mutlaka kontrol edilmesi gereken bir durumdur. Koruyucu özelliği bulunan vernik, bu malzemeler üzerine yapılan boyama işlemlerinin tutmamasına sebep olmaktadır.

Vernikli kapı, boyansa bile boya kuruduktan sonra yavaş yavaş kurumaya başlamaktadır. Bu sebeple vernikli iç kapılar boyanmadan önce mutlaka vernikli yüzeyin kaldırılması gerekmektedir. Vernik kaldırıldıktan hemen sonra istenilen teknik kullanılarak boyama işlemi tamamlanabilmektedir.

Lake Kapılar İçin Boyama Yöntemleri

Lake kapılar, boyanırken diğer kapılarda olmayan özel bir çalışma gerektirmektedir. Buna göre lake özellikteki iç kapılar için boya seçimi selülozik özellikteki ahşap kapı boyası olmak zorundadır. Selülozik içerikteki bu boyalar lake kapıların yeni yüzeyinin daha estetik ve pürüzsüz olmasını sağlamaktadır.

Bunun yanında lake kapıların boyama işleminde en verimli performansın alınabilmesi için de boyama tabanca ile yapılmalıdır. Rulo ya da fırça kullanılarak yapılan boyama işlemlerinde basınçlı tabancalarda alınan sonuç gözlenmemektedir.

Renkli İç Kapıları Boyama Yolları

Evde yer alan renkli kapıların boyanma işleminde öncelikle kapıyı hazırlamak gerekmektedir. Özellikle koyu renkli iç kapıların boyama işlemi öncesinde astar kullanılması gerekmektedir. Astar, koyu rengi kapatarak, kişiye boyama işlemi için temiz bir çalışma platformu oluşturmaktadır.

Astar kullanılmadan boyanan koyu renkli iç kapılarda istenen renk tonu yakalanamamaktadır. Koyu renkteki iç kapı astarlandıktan sonra istenilen renge boyanabilmektedir. Bu kapılarda istenen tüm boya teknikleri ile boyama işlemine devam edilebilmektedir.

Süslemeli Kapılarda Boyama İşlemi

Kendinden desenli iç kapılarda yapılan boyama işlemi oldukça titizlik gerektirmektedir. Süslemeli kapılar için hem rulo veya fırça ile boyama tekniği hem de basınçlı tabanca ile boyama tekniği kullanılabilmektedir.

Süslemeli kapılar iki aşama halinde boyanmaktadır. İlk aşamada, kapı süsleri bir bant ya da gazete kullanılarak kapatılmaktadır. Kapının süsleme dışında kalan yerleri boyandıktan ve boya kuruduktan sonra bantlar açılmaktadır. İkinci kısımda ise ilk aşamada boyanan yerler kapatılıp, kapı süslemeleri boyanmaktadır. Her iki aşamada yapılan bantlı kapatma işlemlerinde süslü ve boş kısımdaki boyaların renklerinin karışması engellenmektedir.

Açık Renkli İç Kapı Boyamaları

Açık renkli kapıların boyanması koyu renkli iç kapılar kıyasla daha kolay olmaktadır. Beyaz ve krem tonlarındaki kapılarda boyama öncesinde astar işlemine gerek duyulmamaktadır. Ancak bu tondaki kapıların boyanmadan önce mutlaka temizlenmesi gerekmektedir. Kapı üzerinde bulunan kir ve lekeler temizlenmediği zaman, boya sonrasında daha belirgin bir görüntü kazanmaktadır.

Bir sonraki makalemiz olan Kapı Paneli & Kapı Yüzeyi başlıklı konuda kapı paneli, kapı yüzeyi, kapı hakkında hakkında bilgiler verilmektedir. Dilerseniz bu makalemizide inceleyebilirsiniz.

89713 Görüntüleme
(0 Değerlendirme)
Pdf Döküman

Bu Makale İle Alakalı Ürünler

Ado 200 Göbekli Kompozit Kapı Ado 200 Göbekli Kompozit Kapı
0.00 TL
210
(0)
Beyaz Lh Fugalı Poliüretan Lake Iç Kapı Beyaz Lh Fugalı Poliüretan Lake Iç Kapı
0.00 TL
197
(0)
Soft Beyaz H Desenli Fugalı Pvc Iç Kapı Soft Beyaz H Desenli Fugalı Pvc Iç Kapı
0.00 TL
185
(0)
Soft Beyaz Fugalı Membran Oda Kapısı Soft Beyaz Fugalı Membran Oda Kapısı
0.00 TL
145
(0)
Soft Beyaz Renkli Fugalı Pvc Kapı Soft Beyaz Renkli Fugalı Pvc Kapı
0.00 TL
111
(0)
Antrasit Renkli Merkez Fugalı Pvc Kapı Antrasit Renkli Merkez Fugalı Pvc Kapı
0.00 TL
102
(0)
Üç Göbekli Beyaz Amerikan Lake Kapı Üç Göbekli Beyaz Amerikan Lake Kapı
0.00 TL
76
(0)

Fotoğraf
 
Gönderileriniz; editörler tarafından incelenip, onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
WhatsApp Hızlı Arama Mesaj At