Ahşap Kapı Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Yaşam alanlarının tümünde kullanılan kapılar tercihen genellikle ahşap olarak seçilmektedir. İç mekan kullanımlarına uygun olan ahşap kapıların ise birbirinden farklı modelleri bulunmasından dolayı her türlü zevke ve dekorasyon ögelerine hitap etmektedir.

Ayrıca ahşap kapılarda kullanılan malzemelere göre de sınıflandırılmaktadır. Türkiye'de tarihi oldukça eski zamanlara dayanan kapılar pres baskı kapılar olmaktadır. Ancak bu tarzda ki kapılar sağlamlık ve görsellik açısından tüketicileri memnun edemediği için tüketiciler farklı çeşitlerde ki ahşap kapılara yönelmiş bulunmaktadır.

Ahşap Kapı Temizliği Nasıl Yapılmalı?
İçerik Başlıkları

Pres kapı ile ilgili oluşan tatminsizlikten sonra ülkemizi etkisi altına alan bir diğer ahşap kapı modeli ise amerikan kapılar olmaktadır. Seri olarak üretilen bu kapılar panel ve camlı olmak üzere iki farklı tipte kullanıma sunulmaktadır. MDF kaplı olan bu kapılara mukavemete karşı çok fazla dayanıklı olmamaktadırlar. Bu sebeple bir süre için ülkemizde popülerliğini korumuş olan bu kapılar yerini yavaş yavaş lamine kapılara bırakmaktadırlar. Diğer bir taraftan seri üretildiği için uygun fiyatlarını koruyan amerikan kapılar hala belli bir kesim tarafından tercih edilmektedir.

Teknolojinin son ürünleri içerisinde yer alan lamine ve kompozit ahşap kapılar ise ülkemizde gittikçe artan bir eğride talebe sahip olmaktadırlar. Diğer kapı çeşitlerine oranla daha sağlam olan bu kapılar aynı zamanda farklı ağaç türlerinden elde edilebilmektedirler.

Ahşap Kapı Modellerinin Özellikleri

Ülkemizde birbirinden farklı özelliklere sahip olan ahşap kapılar kullanılmaktadır. Bunların başında ise amerikan kapılar gelmektedir. Amerikan kapıların bu kadar çok tercih edilmelerinde ki sebeplerin başında ise her yerde bulunabilmeleri ve dolayısıyla uygun fiyatlara sahip olmaları olmaktadır. Bu kapıların tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise montajının kolaylıkla yapılabilmesi olmaktadır.

Bir diğer kapı çeşidi ise kompozit kapılar olmaktadır. Kompozit kapıların diğer kapı türlerine göre daha yüksek fiyat aralığına sahip olmasına rağmen sıklıkla tercih edilmesinde ki sebeplerin başında ise suya, neme ve darbelere karşı son derece dayanıklı olması ve kullanıldıkları mekanlarda yalıtımı daha iyi sağlamaları bulunmaktadır.

Elit ya da lüks kapı segmentinde yer alan kapı modelleri ise lake kapılar ve mobilya kapılar olmaktadır. Kullanıldıkları alanlara şıklık katan bu kapılar hem daha sağlam olmakta hem de istek üzerine özel olarak tasarlanabilmektedir. Bu özelliklerinden dolayı da en yüksek fiyat aralığına sahip kapılar arasında yer almaktadır.

Ahşap Kapı Temizlikleri Nasıl Yapılmalıdır?

Ahşap kapılar kullanılan alanların ana ögeleri arasında yer aldıkları için uzun süreler boyunca kullanılmak istenirler. Bunun için yapılması gerekenler ise ahşap kapıların bakımlarının ve temizliklerinin düzenli aralıklar ile yapılmasıdır. Ahşap kapıların kullanım ömürlerini uzatmak için ise kapılara uygun olan temizlik çeşidi konusunda detaylı bir bilgiye sahip olunması gerekmektedir.

Böylece kapılar temizlenirken zarar görme ihtimalleri de ortadan kalmaktadır. Aşağıda sizler ile ahşap kapı çeşitlerine göre uygun olan temizlik stillerini paylaştık. Sizlerde kullandığınız kapıların özelliklerine uygun olan temizlik tarzı ile kapılarınıza zarar vermeden onları temizleyebilirsiniz.

Lake Kapıların Temizliği

Lake kapılar şık görünümlerinin yanında temizlik olarak kullanıcılarından dikkat isteyen kapılardan olmaktadır. Lake kapıların temizlikleri yapılırken son derece titiz davranılması gerekmektedir. Aksi takdirde kapılar zarar görebilmektedir. Lake kapıların temizliğine başlamadan önce bir kova içerisinde ılık su hazırlanmalıdır. Bu suyun içerisine ise az miktarda ahşap temizleyici ilave edilmelidir.

Kullanılacak olan daha sert formülde ki temizleyiciler lake kapıların çizilmelerine sebep olabilmektedirler. Sonrasında mikro fiber bir bez yardımı ile kapıları siliniz. Kapıların kurulanması ise dikkat edilmesi gereken başka bir konudur ve yine mikro fiber bezlerin kullanılması yerinde bir karar olacaktır. Ayrıca ahşap temizleyici yerine sirke kullanımı da size temiz kapılar sağlayacak ve kapılarınızı koruyacaktır.

Ahşap Kapıların Temizliği

Ahşap kapılarda yine ahşap temizleyiciler ile temizlenmektedir. Ancak burada da ahşap temizleyiciler direkt olarak kapının üzerine uygulanmamalı, bir kovanın içerisinde sulandırılmalıdır. Ayrıca kapılar silindikten sonra kurulanmalıdır. Ahşap temizleyicilere alternatif olarak sirke ve bulaşık deterjanları da ahşap kapıların temizliklerinde kullanılabilmektedir.

Amerikan Kapı Temizliği

Amerikan kapıların üzerinde kullanılan cilalar genel temizlik ürünleri ile çizilebilmektedir. Bu sebeple bu tarzda ki kapıların temizliğinde krem temizleyiciler ya da çamaşır suları kullanılmamalıdır. Bunun yerine bir kova suyun içerisine rendelenecek olan beyaz sabun ile Amerikan kapılar temizlenmelidir. Daha sonrasında duru su ile durulamasının yapılması gereken Amerikan kapıların son olarak ıslak bırakılmayıp kuru bez ile kurulanması gerekmektedir.

Çelik Kapıların Ahşap Kısımlarının Temizliği

Çelik kapılar en çok kirlenen kapılar olmaktadır. Her ne kadar sağlam gözükseler de dış kısımlarında bulunan cilalar temizleyiciler tarafından çizilebilmektedir. Bu sebeple çelik kapıların ahşap kısımları temizlenirken mutlaka temiz su ile ıslatılmış bir bez yardımı ile temizlenmelidir. Daha sonrasında ise bütün ahşap kapılarda geçerli olan kural gereği kurulanmalıdırlar.

Tüm bunların yanında ahşap kapıların cam kısımları da olabilmektedir. Bu kısımların temizliğinde cam sil ya da bulaşık deterjanı ve sirke karışımının kullanılması önerilmektedir. Ancak bu temizleyicilerin kapının ahşap kısmı ile temas ettirilmemesi önemli bir konu olmaktadır. Camların daha parlak görünmesi için ise bez tercihi mikro fiber bezlerden yana kullanılmalıdır.

Ahşap kapıların renkleri temizlik yöntemleri açısından önem arz etmektedir. Örneğin beyaz renge sahip kapılar çizilmelere daha yatkın oldukları için kesinlikle süngerlerin sert tarafları ile temizlenmemeleri gerekmektedir. Ayrıca kapıların temizlik sonrasında mutlaka kurulanmaları gerektiği de akıllardan çıkartılmaması gerekmektedir.

Bir sonraki makalemiz olan Hangi Kapı Nasıl Boyanır? başlıklı konuda kapı nasıl boyanır, kapılar hakkında hakkında bilgiler verilmektedir. Dilerseniz bu makalemizide inceleyebilirsiniz.

15230 Görüntüleme
(0 Değerlendirme)
Pdf Döküman

Bu Makale İle Alakalı Ürünler

Ado 200 Göbekli Kompozit Kapı Ado 200 Göbekli Kompozit Kapı
0.00 TL
210
(0)
Beyaz Lh Fugalı Poliüretan Lake Iç Kapı Beyaz Lh Fugalı Poliüretan Lake Iç Kapı
0.00 TL
197
(0)
Soft Beyaz H Desenli Fugalı Pvc Iç Kapı Soft Beyaz H Desenli Fugalı Pvc Iç Kapı
0.00 TL
185
(0)
Soft Beyaz Fugalı Membran Oda Kapısı Soft Beyaz Fugalı Membran Oda Kapısı
0.00 TL
145
(0)
Soft Beyaz Renkli Fugalı Pvc Kapı Soft Beyaz Renkli Fugalı Pvc Kapı
0.00 TL
111
(0)
Antrasit Renkli Merkez Fugalı Pvc Kapı Antrasit Renkli Merkez Fugalı Pvc Kapı
0.00 TL
102
(0)
Üç Göbekli Beyaz Amerikan Lake Kapı Üç Göbekli Beyaz Amerikan Lake Kapı
0.00 TL
76
(0)

Fotoğraf
 
Gönderileriniz; editörler tarafından incelenip, onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
WhatsApp Hızlı Arama Mesaj At