Salon Kapıları Çeşitleri, Salon Kapısı Özellikleri

Ev içerisinde en önemli ve büyük alan şüphesiz salonlardır. Salonu giriş itibari ile şık ve konforlu gösteren en önemli unsur ise kapısıdır. Evin dizaynına göre seçildiği gibi kişisel zevke göre de tercihler şekillenmektedir. Pek çok inşaat sektörü gelişen teknoloji ve zevkler doğrultusunda yapılarda farklı model ve özellikler barındıran kapılar kullanmaktadırlar.

Modern dizayn edilmiş yapılarda daha çok tasarım ürünler tercih edilmektedir. Ahşap ve cam kullanıldığı gibi metal dizaynlar da tercih edilebilmektedir. Konforun yanı sıra ses geçirmez olması, mahremiyet korunması ve kullanım rahatlığı istenilmektedir. Talepler bu yönde olunca pek çok üretici pek çok ürün geliştirmiştir. Bu alanda binlerce çeşit tüketicinin hizmetine sunulmuştur. Ahşap, laminat, lam, lake, melamin, cam, amerikan, pvc kapılar salon için tercih edilmektedir. Tek ürün olarak üretilip karma restorasyonlarda oluşturulmuştur. Bu kapıları sınıflandıracak olur isek;

Salon Kapıları Çeşitleri Ve Salon Kapısı Özellikleri
İçerik Başlıkları

Evimizin en büyük ve en çok kullanılan alanların salon olması tercih edilen kapılarında dayanıklı ve hijyen olması gerektirmektedir. Günümüzde kapı çeşitleri artık geniş bir sektör oluşturmuştur.

İthal ve yerli üretim olmak üzere ayrıldıkları gibi karma üretimlerde yapılmaktadır. İnşaat sektörünün teknoloji ve zaman gelişim ve değişimine orantılı yaptıkları binalarda salon kapıları da bu gelişime ayak uydurmuştur.

Salon kapıları, ahşap, cam, kaplama ve karma olarak çeşitlilik göstermektedir. Binanın yapısal özelliği, salon kapılarının tercihini yönlendirdiği gibi daire sahibinin zevk ve önceliğine göre tercih yapılmaktadır. Bu tercihler, göz zevki yanı sıra temizlik ve dayanıklılıkla örtüşmesi yönünde olmaktadır. Ekonomik olması ve dayanıklılık ta önemli bir unsurdur. Geniş salonlarda ferah ve büyük kapılar daha çok rağbet görmektedir. Açık renkli ve geniş kanatlı olanları daha çok kullanılmaktadır. Salon sürgülü kapı çeşitleri de olmakla birlikte daha çok cam olarak tercih edilir.

Apartman tarzı binalarda tüm dairelere tek tip kapılar takılır. Genelde ahşap ya da kaplama tercih edilir. Cam ile karma kapılarda kullanılır. Yapı malzemesi çeşitlilik gösterir.

Salon Kapısı Çeşitleri

Dar kapı çeşitleri; tek kanatlıdır. Ahşap cam ya da karma olarak dizayn edilmişlerdir. Daha çok küçük salonlarda ya da toplu konutlarda rastlanır. Bu kapılar da üretilen binanın özelliğine göre de malzeme tercihi yapılmaktadır.

Geniş kapı çeşitleri; genellikle çift kanattan oluşur. Geniş salonların olmazsa olmazıdır. Ahşap ya da farklı yapısal özellikleri olan kapılar tercih edilir. Geniş salonlar da kullanıldığını söylediğimiz üzere tamamen cam da olabilir. Karma çeşitleri de çeşitli dizaynlar ile kullanılmaktadır. Salon kapısı sürgülü modellerde salonlara farklı hava kattığı düşünülerek tercih edilebilir.

Salon Kapılarının Yapısal Özellikleri

Ahşap ve kaplama kapılar; salon için kullanılan kapılar çoğunlukla ahşap kaplama malzemeden yapılır. Ağaç yüzeyleri özel makineler ile bazı işlemlere tabi tutulur. Belirli kalınlıklarda doğal kaplamalar elde edilir. Hazırlanan kaplamalar MDF üzerine yapıştırılmak suretiyle ahşap kaplama kapılar elde edilir. Yüzeylerine boya uygulaması yapılabildiği gibi arz halinde sadece cila uygulanabilir. Diğer türlere göre oldukça ekonomik olmakla birlikte tasarımları ile çeşitlendirilebilir. Hijyenik bakımı ve kolay darbelere dayanıklıdır. Montajı kolayca yapılır. Temizliği kolaydır ve uzun ömürlüdür.

Lake kapılar; parlak, kimyasal mobilya cilası olan lake, renkli ve şeffaf olarak uygulanır. Ahşap görünümlü kapılara göre daha ekonomiktir. Tercihe göre renklendirilen bu kapılara daha sonra farklı renk uygulamaları yapılabilir. Hijyenik, temizliği kolay ve dayanıklıdır. Çok tercih edilen ürünlerden biridir.

Laminat kapılar; ses yalıtımı yüksek bir üründür. Dayanıklılığının yanı sıra yangına karşı da güvenlidir. Ayarlanabilme özelliği ile her mekâna kolayca uygulanabilir. Salonlarda daha çok fantezi desenler ve uygulamalı laminat kapılar tercih edilir. Camlı ve camsız olarak uygulanmaktadır. Çok geniş bir model ve renk seçeneğine sahiptir.

Melamin kapılar; melamin organik bir bileşiktir. Endüstriyel kimyasal bir maddedir, plastik üretiminde kullanılır. Mdf üzerinde ısı ile uygulanarak melamin levhalar oluşturulur. Kullanılan panellere göre farklı modeller geliştirilmiştir. Yüzeyleri boya gerektirmez ve kendinden desenlidir. Ses geçirmezlik ve ısıya dayanıklılık gösterdiği gibi bu özelliklerin arttırılması da mümkündür.

Lam kapılar; mdf orta yoğunlukta lif levhalardır. Selülozik ham maddeler veya odundan elde edilen lifler belirli oranda nem ve rutubete göre kurutulurlar. Belirli bir sıcaklık ve basınç altında tutkallayarak oluşturulur. Montaj ve oluşturulması bina uyumu kolaylık içerdiği için sık tercih edilen bir kapı çeşididir.

Membran kapılar; boya olmadan üretilen kapılardır. Boyalı kapılara göre çok daha dayanıklıdır. Çizilme olmaz. Temizliği kolay ve içi dolu kapılardır. Üretilirken camlı kapılarda çıta kullanılmaz. Boya çatlaması veya temizlik sırasında çıkmayan leke sorunlarının böylece önüne geçilmiş olur. Sürgülü salon kapısı modelleri de bulunmaktadır. Bunlarda genel olarak cam da kullanılmaktadır.

Amerikan kapılar; pek çok modelin uygulanabildiği kapı çeşididir. Ekonomik ve hijyeniktir. Mikrop ve bakteri barındırmaz. Hafif ve montajı kolay olan bu kapılar 4 mm kalınlığında mdf üzerine monte edilmektedir.

İnsanların en çok kullandıkları ev hayatlarının büyük bir bölümünü geçirdikleri salonlarında kullandıkları kapı çeşitleri geniş bir yelpaze oluşturmaktadır. Bu çeşitliliğin içinde en çok tercih sebebi hızlı yaşam koşulları içinde dayanıklılık ve hijyen olmaktadır. Buna salonun ebat ve şekli en önemli etkendir. Yurt içi ve dışı tüm firmalar ürettikleri kapılar ile büyük bir sektör zincir oluşturmuştur. Bu sebep ile istenilene ulaşmak artık çok daha kolay ve hızlı bir süreç almaktadır.

Bir sonraki makalemiz olan Sürgülü Kapı Nedir, Sürgülü Kapı Çeşitleri Ve Özellikleri başlıklı konuda sürgülü kapı nedir ve detayları hakkında, iç mekan kapıları hakkında bilgiler verilmektedir. Dilerseniz bu makalemizide inceleyebilirsiniz.

3975 Görüntüleme
(0 Değerlendirme)
Pdf Döküman

Bu Makale İle Alakalı Ürünler


Fotoğraf
 
Gönderileriniz; editörler tarafından incelenip, onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
WhatsApp Hızlı Arama Mesaj At